Döngüler(Loops)
- Sinan CAN
- 16 Şub 2024
- 2 dakikada okunur

Merhaba arkadaşlar yazılım alanında bilmemiz gereken en önemli konulardan biri Döngüler(Loops) dir.
Döngüler programlarımızda birden fazla kez tekrarlanması gereken işlemleri gerçekleştirmek için kullandığımız yapılardır. Bu sayede yazdığımız kodlar azalır, kodun okunması kolaylaşır ve sade bir görüntümüz olur.
C# ta 4 adet döngü kullanılmaktadır. Bunlar,
For
While
Do-While
Foreach
For Döngüsü
En çok kullanılan döngü çeşiti diyebilirim. Program akışında kullanılan for döngüsü için bir başlangıç değerine, şarta ve bir artış veya azalış değerine ihtiyacımız vardır. Şart kontrol edildikten sonra kod bloğunun içindeki işlemler gerçekleştirilir sonrasında artış veya azalış olur ve tekrar şart kontrol edilir eğer şart sağlanıyorsa işlem tekrar eder fakat şart sağlanmıyorsa kod bloğundan çıkar.
Basit bir örnek üzerinden gidelim ve ekrana 1 den 10 a kadar sayıları yazdılarım.

Bu şekilde kod yazmak zahmetli ve göze hoş gelmeyen bir iştir.
Bu yüzden döngüleri kullanıyoruz.
FOR DÖNGÜSÜ


Burada görüldüğü üzere önce i değişkenimize bir değer atıyoruz. Sonra şartımızı belirliyoruz. Buradaki şartımız değişken 10 a eşit olana kadar çalışmasıdır, sonrasında kod bloğu çalışıyor ve ekrana 'i' değişkenini yazdırıyor ardından 'i++' ile 'i' değişkeninin değerini bir arttırıyoruz ve tekrar şartı kontrol ediyoruz ve bu işlem 'i' değişkeni 11 olana kadar devam ediyor. 11 olunca şart sağlanmadığı için kod bloğundan çıkıyor ve ekrana 1'den 10 a kadar sayıları yazdırmış oluyoruz. Çıktı aşağıdaki gibidir:

While Döngüsü
While döngüsü sadece şartı kontrol eder eğer şart doğruysa döngü devam eder eğer şart sağlanmıyorsa döngüden çıkılır.
Benzer bir örnek yapalım bu sefer While döngüsü ile 1 den 10 a kadar olan tek sayıları yazdıralım.


İlk olarak değişkene bir değer atadık while döngüsüne şartımızı yazdık şart doğru(true) olduğu sürece döngü devam edecektir ve kod bloğu çalışacaktır, kod bloğunun içinde de 'i' değişkeninin değerine müdahele ediyoruz. Eğer şart yanlış(false) olursa döngüden çıkacaktır.
Do-While Döngüsü
Do-While döngüsünde önce kodlar yazılır sonra şart kontrol edilir. Bu yüzden şart sağlansa da sağlanmasa da döngü en az bir kere çalışır. Örnekte inceleyelim :


Görüldüğü üzere 'i' değişkenimize '5' değerini verdik ve kod bloğumuz çalıştı fakat şartımız 'i<3' olarak tanımlanmıştı yani şart ne olursa olsun do-while döngüsünde kod en az bir kere çalıştırılır ve sonrasında şart kontrol edilir.
Foreach Döngüsü
Gelelim Foreach döngüsüne. Foreach listeler, diziler gibi bir koleksiyonun her bir öğesi üzerinde dolaşmak için kullanılan döngü türüdür. Koleksiyonun her bir öğesi için işlem yapmamıza olanak tanır.
Örnek üzerinden inceleyelim :

Bu yapıda önce veri tipini sonra degisken adını sonrasında hangi koleksiyonu kullanacaksak onu yazıyoruz.

Burada Sayilar, koleksiyonumuzun adıdır ve int türünde olan her bir öğe sayi adındaki değişkene atanır. Daha sonra sayi değeri ekrana yazdırılır.
Çıktı Aşağıdaki gibidir.

Kısacası Foreach Döngüsü sahip olduğumuz koleksiyonlarımızdaki tüm öğeler için işlem yapabilmemizi sağlayan yapıdır.
Umarım Faydalı ve açıklayıcı bir anlatım olmuştur. Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle...
Yıllarca döndük durduk yinede bilmediklerim varmış ya:D Yazı için teşekkürler emeğine sağlık
çok güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık.
Ellerine sağlık çok güzel bir yazı.
Emeğine sağlık, açıklayıcı bir yazı olmuş.
Ellerine sağlık güzel olmuş.