Nopcommerce ile E-Ticaret
- Fatih Baytar
- 13 Eki 2024
- 3 dakikada okunur

Merhabalar. Bu yazımızda artık para kazanmanın en temelinden başlayacağız.
Öncelikle belirtmek isterim ki bu işin yapılış şekillerinden sadece bir tanesi. Buna benzer kütüphaneler ya da hazır kodlar fazlasıyla mevcut. Ama söz konusu C# ve .NET olduğunda (özellikle .NET Core MVC) karşınızda çok fazla seçenek kalmıyor. Buna rağmen çok fazla yönetilebilir ve ihtiyaçları hızlıca karşılayan bir paket/hazır kod sistemi var.
Nopcommerce Nedir?
Nopcommerce, e-ticaret yazılımına ihtiyaç duyan kişiler için hızlıca ürün haline getirilebilecek bir hazır kod sistemidir. Hazır kod sistemi diyorum çünkü içerisinde bir çok kod yapısı yer almakta. Bir çok özelliğinden teker teker bahsedeceğim. Ancalıkla neden nopcommerce kullanmalıyım sorusunu ele alalım.
Neden hazır bir kod sistemi kullanmalıyım?
Bunu şöyle düşünmenizi istiyorum. Yıllardır .NET ile kodlar yazıyorsunuz ve bir müşteri adayınız (Freelance iş yaptığınızı varsayarak) sizden bir e-ticaret sistemi istiyor. Ürünlerini, kategorilerini buraya koyacak ve buradan satış yapacak (en temel haliyle). Sizden bir fiyat ve süre istiyor. Şimdi önünüzde birkaç seçenek mevcut. Kendiniz tüm adımlarını baştan sona kodlamayı seçebilirsiniz. Ancak bu işlem en azından 6-12 ay arası sürecek sağlam bir çalışma olacaktır. Bu sürenin size olan maliyetini (belki bir kaç kişi ile çalışacaksanız bu maliyetleri de ekleyip) müşteri adayınıza bildiriyorsunuz. Mümkün olduğu kadar fiyatınızı düşük tutmanız, müşteri edinme anlamında işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak en azından 6 aylık bir çalışmanın maliyeti milyonları bulabilecektir (Vergiler, giderler her şeyi içerisine kattığınızda). Yıllardır edindiğim tecrübelere istinaden söyleyebilirim ki çoğu kişi böyle bir teklifi asla kabul etmez. Çünkü, siz öncelikle freelance çalışan bir ya da birkaç kişiden oluşan kişilersiniz. Büyük bir yazılım firması vs değil. Bu müşteri adayınızda bir güvensizliğe sebep olacaktır ki bu da yarım milyon TL dahi olsa parasınızı size emanet etmeyeceği anlamına gelir. Büyük bir firma olursanız da müşterinizin bütçesini (ödeyebileceği parayı) fazlasıyla aşabilecektir.
İkinci seçenek ise bu durumda hazır bir kod yapısı ile (opensource olarak dağıtılmış, kullanmanızda sakınca olmayan) yola devam etmektir. Böylece 6 aylık süreyi belki de bir kaç haftaya (müşteri isteğine bağlı olarak belki de birkaç güne) düşürebileceksiniz. Böylece sizin için maliyetlerin düşmesinden sonra teklif edeceğiniz ücret belki de yüzbin liranın da altında kalabilecektir. Böylece müşteri adayınızın sizin müşteriniz olma isteğinin arttığını göreceksiniz (Fiyatın neden bu kadar düşük olduğu konusunda kesinlikle dürüst olmanızı tavsiye ederim).
İşte bu sebeplerden dolayı genellikle hazır kod sistemleri kullanmak daha mantıklıdır. Tabiki bir çok sebep daha eklenebilir. Örneğin; kodlar belirli bir ekip tarafından sürekli geliştirildiğinden, kodlardaki hatalar zamanla geliştirilir. Değişen ve yenilenen yazılım teknolojileri ile birlikte kodlar da yenilenir, siz de müşterinizin sistemini zahmetsizce güncelleyebilirsiniz. Ayrıca çok daha hızlı bir şekilde müşterinizin para kazanmasına yardımcı olabilirsin. Ayrıca pek düşünmediğimiz kod güvenliğini de maksimum seviyede tutmuş olursunuz.
Peki nopcommerce öğrenmeye nereden başlanır?
Nopcommerce'in öncelikle son .NET teknolojileri ile yazıldığını (ve sürekli güncellendiğini) unutmayın. Ben uzun yıllardır nopcommerce ile projeler geliştiriyorum. .NET Core bile var olmadan önce nopcommerce vardı, şimdi ise .NET 8 ile piyasada (.NET 9 çıktığında ve .NET 10 çıktığında da olacak, ekip sürekli günceliyor ve sistem yenileniyor). Bu özellikler onu çok seçilebilir hale getiriyor.
Öğrenmeye başlarken ilk etapta nopcommerce in sizin için çok zor ve karmaşık olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak sistem tamamen belirli yazılım kalıpları ile yazıldığından aslında aşina olduğunuz şeylerle uğraşırsınız. E-ticarette ortak kullanılan dil ile kodlandığından yapıya alışmanız çok kısa sürer (İçerde ürünler, satışlar, kategoriler, raporlar hepsi mevcut). Bu yüzden başlarken öncelikle temel çekirdek yapıyı incelemenizi öneririm.
İçeride servisler, domain yapıları, Repository'ler muazzam bir düzende kodlanmıştır. Peki bunları bozmaktan, karıştırmaktan sonra da geri toparlayamamaktan mı korkuyorsunuz? Bu korkuda haklısınız ama işin yapılış şeklini öğrendiğinizde bundan korkmanıza gerek kalmayacaktır. Çünkü nopcommerce kendi içinde bir dinamik tema sistemine ve ekstra geliştirmeler için plugin sistemini içinde barındırır.
Tema sistemi nedir?
Nopcommerce de dinamik tema sistemi, sistemde admin yetkisine sahip birinin bu temayı rahatlıkla seçmesi anlamına gelir (siteden alışveriş yapacak kişiye de bu hak tanınabilir). Böylece ön yüz geliştirmeleri için sizin çekirdek sisteme dokunmanıza gerek kalmaz. Sadece tema geliştirir ve müşterinize bunu verirsiniz. Nopcommerce versiyonları değişse de müşteriniz bu temayı kullanmaya devam eder.
Nopcommerce plugin sistemi ise, harici bir özellik geliştirmeniz gerektiğinde sizin yardımınıza koşar. Yine çekirdek yapıya hiç dokunmadan yeni bir özellik, yeni bir tablo, yani bir ödeme sistemi, yeni bir kargo sistemi gibi yapılar kodlamanıza olanak tanıyan sistemdir. Harika bir haber daha vermemi ister misiniz? Bu kodladığınız plugin'leri diğer müşterilerinizde de kullanabilirsiniz. Yani bir kez kodla her yerde kullan prensibi.
Ayrıca bunları nopcommerce mağazasında satışa da çıkarabilirsiniz (Temalar için de aynı şey geçerli).
Bu sistemler sayesinde, ekstra kodladığınız her şeyi çıkarsanız da sistem çalışmaya devam eder. Tersi de doğrudur. Yani kodlarınızı başka bir sisteme koysanız da o sistem sizin kodlarınızla çalışır. Böylece kendi yazdığınız temaları ve pluginleri istifler, diğer müşterileriniz için de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bunun tüm adımlarını, nasıl kodlandığını teker teker anlatacağım ancak merak ettiğimiz siz öğrenmek istiyor musunuz? Hemen bu yazının altına yorumlarınızı yazmaya başlayın.
Comments